Henning Mankell
Det är ungefär 230 år sen Bellman dog, utarmad och eländig. Men hans poesi lever som aldrig förr. Hans förmåga att hantera liv och död, erotik och vin, skräck och vånda, yster glädje och djup melankoli, är oöverträffad i den svenska poesin och sångskatten. I Bellmans diktning och sång går det fortfarande att se sig själv; varje tid, hur skiftande den än är mot tidigare tider, är ändå alltid ”Bellmans tid”.
Henning Mankell, författare (Foto: Lina Ikse Bergman)
Ture Rangström om Bellman
Somnade med Fredmans epistlar mot bröstet och drömde att Carl Michael sökte jobb på Strindbergs Intima Teater. Han påstod att han var en enmansteater som kunde hålla låda, sjunga, spela, dansa, härmas, vara förbannad, skratta och gråta gratis. Jag sa att han var välkommen!
Ture Rangström, teaterchef
Tommy Körberg om Bellman
‘Är jag född så vill jag leva och må väl på bästa vis, som en Adam med sin Eva uti paradis’ (Fredmans sång nr 16) Så börjar denna hyllning till livet, eller som någon uttryckt det, denna parentestiska hänryckning i evighetens utdragssoffa. Men så mycket liv det skapas i en slik soffa. Det är därför Bellman alltid finns hos oss.
Tommy Körberg, artist
Edward Blom om Bellman
Jag är uppvuxen med Bellman sedan jag var liten, både genom pappas trallande och i Sven Bertil Taubes inspelningar. I gymnasieåldern eskalerade mitt intresse för såväl svensk 1700-talspoesi som min förtjusning i glada dryckeslag med tjocka sånghäften. Bellman blev det sammanhållande kittet mellan båda. Genom åren har det blivit åtskilliga genomläsningar av hans verk och många inspelningar i skivhyllan.
Via främst Bellmanssällskapet och Par Bricole har jag fått glädjen att njuta av säkert 100-talet olika artisters tolkningar – och det fantastiska är att varje temperament lyckas hitta och föra fram något nytt och unikt ur Bellmans oändliga skatt. Bellman är och förblir Sveriges främste poet: han passar alla röster, alla tillfällen, alla stämningslägen, alla åldrar och alla tider!
Edward Blom, Programledare, historiker och akivarie
Nis Bank-Mikkelsen om Bellman
”Bellmans Fredmans epistlar är inte bara tragiska och komiska, men de äger en komisk tragik och en tragisk komik. Man inte kan låta bli att älska hans figurer. När jag uppträder med epistlarna känner jag hela tiden att den moderna människan är närvarande i Fredman.”
Nis Bank-Mikkelsen, skådespelare
Martin Bagge om Bellman
”Bellman är en sällsam solitär i tiden, en mästerlig melodiparodiker. Han är kärlek liv och död... och en av få som lever upp till epitetet geni - eller som Oxenstierna säger ’ett verkeligt snille”.
Martin Bagge, musiker, sångare, arrangör, komponist
Carina Burman om Bellman
För mig är Bellman den störste. För svenskarna är han vad Shakespeare är för den engelskspråkiga världen - alltid närvarande, alltid ett eko och en referensram.
Carina Burman, litteraturforskare, författare, kritiker
Anita Ankarcrona
Carl Michael Bellmans dikt är djupt mänsklig. Den genomsyras av medmänsklighet, livsberusning - och besinning. En poetisk musikalisk passionshistoria. Ett konstnärsskap som fångar tillvarons grundackord.
Anita Ankarcrona, f.d. ordförande i Bellmanssällskapet
Hugo Hansén om Bellman
”När jag var i 20-årsåldern dog båda mina föräldrar, det var en erfarenhet jag inte delade med
någon i min bekantskapskrets. Bellman och hans texter hjälpte mig att känna, uppleva och
förstå vad jag varit med om. Hans poetiska värld gav mig tröst, och perspektiv på livet, döden
och hela tillvaron. Jag fick en vän att hålla i handen och kände att jag inte var ensam. En
sådan vän borde alla ha.”
Hugo Hansén, regissör
Christopher O'Reagan om Bellman
”Redan 1804 konstaterade en utländsk resenär på besök i Stockholm att Bellman var en skald
av första rang, ’vars stora natur- och snillegåvor endast få av hans landsmän rätt kunna fatta’
och att ’det inskränkta vardagsförståndet skall hos Bellman ej finna annat än skämt och
kvickheter, men den som har en mera fin och ädel känsla skall överallt i hans arbeten
igenfinna det tragiskt höga’. Vad annat kan man göra än att instämma?”
Christopher O'Reagan
Fotograf: Pelle Piano
Cecilia Hagen om Bellman
”Bellman och jag? Han har alltid varit med mig. I vår stolta stad. Först bland fjärilarna på Haga, sen på evig picknick i solen med rött vin och pimpinella. Och nu, när graven kan tyckas alltför djup, tar jag honom ibland under armen och lunkar till, inte från, Bacchi buller och tumult. Men snart är vi nog tillbaka på Haga igen, Bellman och jag.”
Cecilia Hagen, journalist, författare
Richard Forsgren om Bellman
”Bellman är en ständig följeslagare och inspiratör, som förmår oss att se Människan, såsom hon alltid, oavsett tidsepok, oavsett miljö och yttre förhållanden, sett ut och alltid kommer att se ut.”
Fotograf: Philippa Björnbom
Mats Hayen om Bellman
”Carl Michael Bellmans mycket bildrika poetiska värld erbjuder i all sin rikedom en magisk resa till 1700-talet. Mitt råd till alla som vill närma sig Bellman är att börja med hans egna texter - och därifrån fortsätta upptäcktsresan mot den tid och plats - Stockholm på 1700-talet - där hans visor skapades, framfördes, hyllades och kritiserades. I Bellmans texter återspeglas den sena frihetstiden och Gustav III:s epok i en mångfacetterad poetisk och musikalisk värld.”
Mats Hayen, ordförande i Bellmanssällskapet